Acest site este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013

Prezentare

Pachetul de lucru "Doctoratul in Scoli de Excelenta"

Scopul acestui pachet de lucru este analizarea sistemelor internationale de evaluare a excelentei in cercetare si elaborarea unui sistem de evaluare relevant la nivel international pentru definirea si sustinerea excelentei in cercetarea romaneasca.

Desi Europa produce o treime din productia stiintifica a lumii, cercetarea europeana este inca in urma SUA si a Japoniei in termeni de dinamism si promovare a excelentei. In cadrul dezvoltarii societatii bazate pe cunoastere, definirea si promovarea „excelentei” in cercetare reprezinta o tendinta confirmata in ultimul deceniu in mediul universitar international, necesara, pe de o parte, pentru ierarhizarea si stabilirea de benchmark-uri, precum si pentru aplicarea, pe de alta parte, a programelor de sustinere a excelentei – existente sau potentiale, in cercetare. Universitatile detin, datorita pozitiei lor dominante in domeniul cercetarii, educatiei si inovatiei cheia dezvoltarii unei economii si a unei societati bazata pe cunoastere. Actualmente universitatile europene angajeaza in medie 34% din numarul total al cercetatorilor din Europa (Germania – 26%, Spania – 55%, Grecia – 70%), la nivelul acestora derulandu-se 80% din cercetarea fundamentala la nivel european. In consecinta, universitatile trebuie sa isi defineasca misiunea si obiectivele in cercetare – relevanta si impact la nivel de top, la nivel international, la nivel national sau regional. 

Pentru promovarea excelentei in cercetare, in sistemul universitar romanesc este nevoie de un cadru metodologic care sa defineasca acest concept. Scopul acestui pachet de lucru este analizarea sistemelor internationale de evaluare a excelentei in cercetare (ierarhizari si benchmarking) si elaborarea unui sistem de evaluare relevant la nivel international pentru definirea si sustinerea excelentei in cercetarea romaneasca. 

In acest sens, este esentiala definirea conceptelor de baza, ce inseamna excelenta, ce inseamna relevanta la nivel international, national sau regional, din punctul de vedere al cercetarii, precum si in ce vor consta masurile de sprijin pentru ceea ce se va defini ca „excelenta” in cercetare, orizonturile de timp si resursele necesare. 

De asemenea, identificarea unor benchmark-uri si aplicarea unei metodologii care sa diferentieze universitatile in functie de performanta in cercetare si care sa finanteze excelenta in cercetare este menita sa creasca competitia intre universitati si sa stimuleze cercetarea fundamentala si aplicata la cel mai inalt nivel.

Activitati

16.07.2009 - Intalnire experti cheie

16.07.2009 - Intalnire experti cheie

Aceasta intalnire a avut rolul de a aduce, in cadrul unei mese rotunde, experti recunoscuti din mediul academic romanesc pentru discutarea abordarii in ceea ce priveste metodologia WP3 in general si realizarea analizei comparative a programelor specifice de excelenta  la nivel international.

Mai jos se pot descarca agenda sedintei si materialele operative prezentate la intalnire:

Agenda intalnirii din 16 iulie 2009

Activitati si organizare WP3
Metodologie de lucru
Prezentare generala proiecte strategice
Proiect excelenta - puncte de discutie

Data publicarii:

Rezultate

Livrabile WP3

Rezultate ale pachetului de lucru 3
...mai mult

Calendar evenimente

aprilie 2024
LMaMiJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Inscriere newsletter