Acest site este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013

Prezentare

Pachetul de lucru "Doctoratul in Scoli de Excelenta"

Scopul acestui pachet de lucru este analizarea sistemelor internationale de evaluare a excelentei in cercetare si elaborarea unui sistem de evaluare relevant la nivel international pentru definirea si sustinerea excelentei in cercetarea romaneasca.

Desi Europa produce o treime din productia stiintifica a lumii, cercetarea europeana este inca in urma SUA si a Japoniei in termeni de dinamism si promovare a excelentei. In cadrul dezvoltarii societatii bazate pe cunoastere, definirea si promovarea „excelentei” in cercetare reprezinta o tendinta confirmata in ultimul deceniu in mediul universitar international, necesara, pe de o parte, pentru ierarhizarea si stabilirea de benchmark-uri, precum si pentru aplicarea, pe de alta parte, a programelor de sustinere a excelentei – existente sau potentiale, in cercetare. Universitatile detin, datorita pozitiei lor dominante in domeniul cercetarii, educatiei si inovatiei cheia dezvoltarii unei economii si a unei societati bazata pe cunoastere. Actualmente universitatile europene angajeaza in medie 34% din numarul total al cercetatorilor din Europa (Germania – 26%, Spania – 55%, Grecia – 70%), la nivelul acestora derulandu-se 80% din cercetarea fundamentala la nivel european. In consecinta, universitatile trebuie sa isi defineasca misiunea si obiectivele in cercetare – relevanta si impact la nivel de top, la nivel international, la nivel national sau regional. 

Pentru promovarea excelentei in cercetare, in sistemul universitar romanesc este nevoie de un cadru metodologic care sa defineasca acest concept. Scopul acestui pachet de lucru este analizarea sistemelor internationale de evaluare a excelentei in cercetare (ierarhizari si benchmarking) si elaborarea unui sistem de evaluare relevant la nivel international pentru definirea si sustinerea excelentei in cercetarea romaneasca. 

In acest sens, este esentiala definirea conceptelor de baza, ce inseamna excelenta, ce inseamna relevanta la nivel international, national sau regional, din punctul de vedere al cercetarii, precum si in ce vor consta masurile de sprijin pentru ceea ce se va defini ca „excelenta” in cercetare, orizonturile de timp si resursele necesare. 

De asemenea, identificarea unor benchmark-uri si aplicarea unei metodologii care sa diferentieze universitatile in functie de performanta in cercetare si care sa finanteze excelenta in cercetare este menita sa creasca competitia intre universitati si sa stimuleze cercetarea fundamentala si aplicata la cel mai inalt nivel.

Activitati

Activitatea 3.1 - Definirea metodologiei pentru un program de excelenta in universitatile din Romania

Aceasta activitate a proiectului cuprinde:

- Constituirea unui panel international de experti - Vor fi selectati experti cu experienta si nivel de reprezentativitate relevant pentru consultari si schimb de experienta in ceea ce priveste programele de excelenta la nivel international 

- Analiza comparativa a programelor specifice la nivel international - Analiza se va realiza pe cele 52 de domenii de doctorat existente.  Modelele posibile care vor fi luate in calcul pentru analiza sunt:                                   
  - Modelul Research Assessement Exercise    (Marea Britanie) 
  - Exzellenz Intiative  (Germania) 
  - Proiectul 981 (China), precum si alte modele de programe de excelenta nationale identificate. Se va urmari definirea unor standarde de tipul  world leading/international excellent/national excellent/regional interesting. 

- Sesiune Mutual Learning Workshop - Se va realiza cu expertii internationali, expertii nationali  si cu actorii relevanti la nivel national. In cadrul acestui atelier de lucru se vor discuta documentele in lucru ale programului (specificatii si metodologie).  

Data publicarii:

Rezultate

Livrabile WP3

Rezultate ale pachetului de lucru 3
...mai mult

Calendar evenimente

mai 2024
LMaMiJVSD
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Inscriere newsletter