Acest site este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013

Prezentare

Pachetul de lucru "Doctoratul in Scoli de Excelenta"

Scopul acestui pachet de lucru este analizarea sistemelor internationale de evaluare a excelentei in cercetare si elaborarea unui sistem de evaluare relevant la nivel international pentru definirea si sustinerea excelentei in cercetarea romaneasca.

Desi Europa produce o treime din productia stiintifica a lumii, cercetarea europeana este inca in urma SUA si a Japoniei in termeni de dinamism si promovare a excelentei. In cadrul dezvoltarii societatii bazate pe cunoastere, definirea si promovarea „excelentei” in cercetare reprezinta o tendinta confirmata in ultimul deceniu in mediul universitar international, necesara, pe de o parte, pentru ierarhizarea si stabilirea de benchmark-uri, precum si pentru aplicarea, pe de alta parte, a programelor de sustinere a excelentei – existente sau potentiale, in cercetare. Universitatile detin, datorita pozitiei lor dominante in domeniul cercetarii, educatiei si inovatiei cheia dezvoltarii unei economii si a unei societati bazata pe cunoastere. Actualmente universitatile europene angajeaza in medie 34% din numarul total al cercetatorilor din Europa (Germania – 26%, Spania – 55%, Grecia – 70%), la nivelul acestora derulandu-se 80% din cercetarea fundamentala la nivel european. In consecinta, universitatile trebuie sa isi defineasca misiunea si obiectivele in cercetare – relevanta si impact la nivel de top, la nivel international, la nivel national sau regional. 

Pentru promovarea excelentei in cercetare, in sistemul universitar romanesc este nevoie de un cadru metodologic care sa defineasca acest concept. Scopul acestui pachet de lucru este analizarea sistemelor internationale de evaluare a excelentei in cercetare (ierarhizari si benchmarking) si elaborarea unui sistem de evaluare relevant la nivel international pentru definirea si sustinerea excelentei in cercetarea romaneasca. 

In acest sens, este esentiala definirea conceptelor de baza, ce inseamna excelenta, ce inseamna relevanta la nivel international, national sau regional, din punctul de vedere al cercetarii, precum si in ce vor consta masurile de sprijin pentru ceea ce se va defini ca „excelenta” in cercetare, orizonturile de timp si resursele necesare. 

De asemenea, identificarea unor benchmark-uri si aplicarea unei metodologii care sa diferentieze universitatile in functie de performanta in cercetare si care sa finanteze excelenta in cercetare este menita sa creasca competitia intre universitati si sa stimuleze cercetarea fundamentala si aplicata la cel mai inalt nivel.

Activitati

Activitatea 3.2 - Programul "Universitati de excelenta in Romania"

Aceasta activitate presupune:

- Elaborarea specificatiilor programului si a metodologiei de implementare - Programul va urmari definirea unor standarde relevante la nivel inernational si aplicabile in cercetarea la nivel national. Aceste specificatii si metodologii vor fi supuse atat dezbaterii publice cat si schimbului de experienta la nivel international

 

 

 

- Dezbatere publica a programului si integrare feedback - Specificatiile programului de excelenta si metodologia de implementare vor fi dupuse dezbaterii publice, in cadrul a 4 conferinte regionale si a unei conferinte nationale, in cadrul carora vor fi analizate propunerile elaborate in activitatea anterioara. De asemenea, documentul in lucru va fi disponibil spre consultare o perioada limitata de timp pe site-ul proiectului. Conculziile dezbaterilor publice vor fi inserate in documentul final al programului de excelenta.

 

 

 

- Formularea de recomandari privind cadrul legislativ pentru implementarea programului - Recomandarile legislative, care vor lua forma unei OUG sau OM, vor fi realizate pe baza documentului final descriptiv, care include atat specificatiile programului cat si metodologiile de aplicare. Legiferarea programului va permite  operationalizarea la nivel national a rezultatului principal al pachetului de lucru – programul de excelenta.

 

 

 

- Conferinta de prezentare a programului si recomandarilor - Aceasta ultima activitate a pachetului de lucru va viza comunicarea catre actorii cheie care opereaza in domeniul cercetarii si catre toate partile interesate a versiunii finale a programului si a propunerilor legislative necesare aplicarii  acestuia la nivel national.

 

 

 

Data publicarii:

Rezultate

Livrabile WP3

Rezultate ale pachetului de lucru 3
...mai mult

Calendar evenimente

aprilie 2024
LMaMiJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Inscriere newsletter